La Estrada

01

Developed for: Abalo Alonso Arquitectos

Type of project: Obra pública

Elements:

  • Building structure
  • Doors
  • Partitions
  • Windows

Description:

The A Baiuca primary school, located in the town of La Estrada, in Pontevedra (Galicia), and winner of the Gran de Area architecture award, has a cross-laminated pinewood structure. It has sloping roofs composed of a gabled laminated wooden frame. Fixed windows from the LighTek68 series have been incorporated with exemplary thermal and acoustic insulation. The windows have hidden leaves, ensuring that the nursery will be flooded with natural light throughout the day. This ensures compliance with Passivhaus standards to guarantee the use of bioclimatic architecture resources.

Challenges of the project:

The biggest challenge here was the breadth of the project, as our materials were present in each aspect. We accepted this challenge with enthusiasm, as it meant the chance to apply our products to develop a project that was entirely designed according to Passivhaus principles. In short, we were able to achieve a stylistic space that enjoyed a high level of indoor comfort and low energy consumption. This was all done without forgetting the little ones.